• 10 ماه پیش

  • 763

  • 01:18:37

باستانی پاریزی

کتاب شب
0
توضیحات

روایتی از زندگی استاد باستانی پاریزی، صیاد لحظه‌های تاریخ

به مناسبت ۳ دی سالروز تولد استاد محمدابراهیم باستانی پاریزی چهره نام آشنا در عرصه تاریخ نگاری، شنونده پادكست «كتاب شب» كه روایتی از زندگی و آثار اوست را با اجرای بهروز رضوی بشنوید.

محمدابراهیم باستانی پاریزی همانگونه كه خودش می‌گوید: آن‌طور كه در شناسنامه من آمده، در سوم دی ۱۳۰۴ خورشیدی، ۲۴ دسامبر ۱۹۲۵میلادی در كوهستان پاریز متولد شده‌ام. پاریز دهكده كوچكی است در ۱۰ فرسنگی شمال سیرجان. پدرش حاج آخوند پاریزی خطیبی زبردست و مدیر مدرسه در پاریز بود و او را از اوان كودكی با روزنامه و كتاب آشنا كرد.

نخستین نوشته‌های باستانی پاریزی در روزنامه‌های آن زمان، مقاله‌ای بود با نام «تقصیر با مردان است نه زنان» كه در ۱۳۲۱ خورشیدی در مجله «بیداری كرمان» چاپ شد. پس از آن به عنوان نویسنده یا مترجم از زبان‌های عربی و فرانسه، مقاله های بی‌شماری در روزنامه‌ها و مجلاتی مانند «كیهان»، «اطلاعات»، «خواندنی‌ها»، «یغما»، «راهنمای ‌كتاب»، «آینده»، «كلك» و «بخارا» چاپ كرد.

باستانی پاریزی تحصیلات خود را در دانشسرای مقدماتی كرمان ادامه داد و پس از اخذ دیپلم در ۱۳۲۵ خورشیدی برای ادامه تحصیل به تهران رفت و در۱۳۲۶ خورشیدی در رشته تاریخ در دانشگاه تهران تحصیلات خود را پی گرفت.

تاریخ برای باستانی پاریزی، امری گذشته و پایان یافته نیست. او راوی «تاریخ زنده» است؛ یعنی هم تاریخ گذشته را به حال می‌آورد و بدان حضور و عینیت می‌بخشد و هم حال را چونان تاریخ ثبت و ضبط می‌كند به گونه‌ای كه هر رویداد و واقعه‌ای در لحظه اكنون برای او به مثابه واقعیتی تاریخی و قابل ثبت است تا آنجا كه بنابه گفته هوشنگ مرادی كرمانی، باستانی پاریزی تاریخ بسیار تلخ، غمبار و سرشار از تنش ایران را شیرین كرد و از دبیرستان و دانشگاه به خانه­ ها برد و مردم تاریخ را خواندند كه لذت ببرند به جای این كه امتحان بدهند.

این استاد خوش‌سخن تاریخ در حالی كه از بیماری كبد رنج می‌بُرد در پنجم فروردین ۱۳۹۳ خورشیدی چشم از جهان فروبست.


این برنامه كاری از فضای مجازی رادیو تهران است.


ماجراهای شنیدنی از زندگیِ مفاخر و مشاهیر دینی، علمی، ادبی و هنری ایران را از پادكست‌های رادی


shenoto-ads
shenoto-ads