توضیحات
در این برنامه همراه معین محمدیپور، رئیس اداره مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران، در رابطه با دلایل وجودی بورس کالا و اهدافی که این بازار دنبال میکند، توضیحاتی را ارائه داد.
وی در ابتدا به این نکته اشاره داشت که بخشی از بازار بورس کالا، بازار فیزیکی است که دانش تخصصی را جهت فعالیت میطلبد. اما در بخش اوراق بهادار مبتنی بر کالا سرمایهگذاران خرد هم میتوانند در آن مشارکت داشته باشند.
به گفته وی هدف از ایجاد بورس کالا در ایران و کشورهای دیگر، پوشش ریسک ناشی از تغییر قیمت بوده است. زیرا ما همواره با عدم قطعیت مواجه هستیم و نمیدانیم که قیمتها در آینده در چه سطوحی قرار خواهند گرفت. فلذا با استفاده از قراردادهای آپشن و آتی این عدم قطعیت را مدیریت میتوان کرد.
هدف دیگری که بورسهای کالای جهانی دنبال میکنند، کشف قیمت محصولات است. به طور مثال هدف بورس کالای دالیان تحویل کالا به مشتریان خود نیست و هدف کشف قیمت را دنبال میکند.
در بازار فیزیکی بورس کالا ما بازار ثانویه نداریم اما به واسطه صندوقهای سپرده کالایی سرمایهگذاران خرد میتوانند از منافع حضور در این بازار منتفع شوند. وی در ادامه جزئیات صندوقهای سپرده کالایی را تشریح کرد.
در حوزه صندوقهای سرمایه گذاری طلا، زعفران، پسته و زیره قراردادهای آتی وجود دارد و قرارداد اختیار معامله در حوزه سکه طلا و نقره و در آینده نزدیک محصولات صنعتی همچون شمش طلا و مس را در این بازار خواهیم دید.
کلیه ارتباطات مشتری و سرمایهگذار با بورس کالا از طریق کارگزار صورت میگیرد و راه ارتباطی دیگری وجود ندارد. در حوزه بازار فیزیکی کد جدایی وجود دارد و در حوزه مشتقه و آتی کد مجزا و نهایتا در حوزه سپردههای کالایی از کدهای سهامداری یا همان کد بورسی استفاده میشود.