توضیحات
ریختهگری : تولید انبوه طلا و جواهر
ریخته گری طلا و جواهر
صنعت طلا و جواهر مشاغل متفاوت و مختلفی دارد که شاید در ظاهر حرفه بیشتر شغل طلا فروشی به چشممان بیاید؛ اما اگر کمی از این صنعت بیشتر آگاهی پیدا کنیم، به گستردگی و پر شاخه بودن آن پی میبریم. صنعت ریختهگری طلا و جواهر نیز یکی از صنایع گسترده این حرفه است که برای کار در آن باید از تبحر و مهارتهای کافی برخوردار باشیم. اما ریخته گری طلا و جواهر در حقیقت چیست؟ واضحترین صورتی که میتوان این حرفه و صنعت را شرح داد، به صورت زیر است:
هرگاه طلا و جواهرساز بخواهد از روی یک نمونه مشخص تعداد زیادی تولید کند، ناچار باید از تکنولوژی ریخته گری فلزات قیمتی و ریخته گری طلا و جواهر بهرمند شود.
به عنوان مثال اگر توان یک هنرمند طلا و جواهرساز، تولید روزی یک انگشتر باشد و تعداد 100 عدد انگشتر یک شکل سفارش بگیرد باید 100 روز کار کند تا سفارش فوق را تحویل مشتری دهد. اما با استفاده از روش های ریخته گری طلا و جواهر می تواند یک قالب از روی نمونه اولیه تهیه کرده و سپس با استفاده از ابزارها و روشهای مربوطه، در عرض یک روز تعداد 100 عدد انگشتر مورد سفارش خود را تولد و تحویل خواهد داد.
انواع روشهای ریخته گری طلا و جواهر را میتوان به ترتیب الویت تاریخی به شرح زیر عنوان نمود:
1. ریخته گری طلا و جواهر به روش خاک ماسه
2. ریخته گری طلا و جواهر به روش سانتریفوژ
3. ریخته گری طلا و جواهر به روش (ساکشن) مکشی
4. ریخته گری طلا و جواهر به روش القایی
در ادامه این مقاله هر کدام از انواع ریختهگری را به صورت مفصل بیان میکنیم. همچنین اگر بخواهیم مراحل ریخته گری طلا و جواهر را به ترتیب الویت در اجرا نام ببریم باید به روش زیر عمل کنیم :
• پس از ساخت قالب اولیه توسط قالب ساز، فرآیند ریخته گری طلا و جواهر آغاز میگردد.
1. ابتدا قالب اولیه را بین لاستیکهای مخصوص قرار داده و آن را زیر لاستیک پز میگذارند و از نمونه اولیه قالب گیری مینمایند .
2. در مرحله بعد ریخته گری طلا و جواهر و پس از سرد شدن لاستیک با استفاده از تیغهای مخصوص، لاستیک را با دقت و ظرافت به دو نیم بریده و قالب اصلی را از بین آن خارج میکنند.
3. پس از خارج کردن قالب اصلی فضای باقی مانده از جای آن، خالی خواهد ماند. لاستیکهای بریده شده را مجددا روی یکدیگر قرار داده و توسط دستگاه مربوطه، موم یا رزین مخصوص را به داخل آن تزریق میکنند. به دین شگل تعداد زیادی از نمونه اولیه، اما از جنس wax یا موم تکثیر مینماییم.
4. مومهای خارج شده از لاستیک را در دور یک شاخه اصلی متصل و داخل سیلندر مخصوص شاخه کرده و روی آن گچ مربوط به همین کار را میریزیم و روی دستگاه هواگیر قرار میدهیم تا حبابهای احتمالی آن خارج شود.
6. سپس آن را داخل کوره ریخته گری طلا و جواهر (موم زدا) گذاشته تا با استفاده از حرارت کوره ضمن سرعت بخشیدن به خشک شدن کچ، مومهای داخل گچ خارج شوند. به این شکل فضای باقی مانده از جای مومهای خارج شده از بین گچ، به صورت قالبهای منفی نمونه مورد نظر خواهد بود.
7. در مرحله آخر ریخته گری طلا و جواهر سیلندر را داخل کوره اصلی قرارداده وحرارت گچ سیلندر را به درجه حرارت مخصوص رسانده و سپس طلای مذاب یا هر فلز دیگر را داخل آن میریزیم.
8. پس از اتمام کار ریخته گری طلا و جواهر، گچ ها را شکسته و نمونههای فلزی را از شاخه جدا مینماییم.
با این روش ریخته گری طلا و جواهر حالا تعداد زیادی از نمونه اولیه داریم که با کمترین زمان ممکن، ساخته شدهاند. البته پس از اتمام کار ریخته گری باید این نمونهها به مراحل بعدی تحویل گردد تا پس از بساب کاری، جوشکاری، منتاج کاری و غیره … برای نصب سنگهای قیمتی و مراحل بعدی آماده گردند.
حالا که به صورت بسیار کلی با مراحل ریختهگری طلا و جواهر آشنا شدید در زیر به صورت دقیقتر و موشکافانهتر به اصول ریختهگری طلا و جواهر میپردازیم:
جزئیات مراحل ریخته گری طلا و جواهر
مرحله اول: مدلسازی
چیزی که همیشه در ریخته گری طلا و جواهر ثابت خواهد بود شروع عملیات ریخته گری با مدلسازی است. قبل از مدلسازی کار طراحی انجام میشود و سپس مدل بر آن اساس ساخته میشود . در گذشته طراحی توسط دست انجام میشد اما امروزه از نرم افزارهای کامپیوتری استفاده میشود. مدل میتواند از مواد مختلفی همچون فلز، موم، پلاستیک و یا … ساخته شود.
طراحی اولیه طلا و جواهر، با ترسیم بر روی کاغذ
طراحی مدل طلا و جواهر در نرم افزار راینو
پس از طراحی طلا و جواهر مورد نظر خود قدم مدل سازی را بر میداریم. مدلسازی عبارت است از ایجاد و یا ساخت یک نمونه اولیه از قطعه کاری که اصولاً به چند روش قابل انجام است. در زیر به برخی از آنها میپردازیم:
مدلسازی به روش سنتی:
در این روش برای ایجاد یک نمونه اولیه از نقره و برنج و در برخی از موارد از چوب نیز استفاده میگردید که این کار اولاً به مهارت فردی بالا و قدرت انجام مراحل عملی دقیق نیاز داشت. ثانیاً به علّت استفاده از دست و ابزارهای محدود، ساخت مدل با دشواری و صرف زمان زیاد قابل انجام بود.
مدلسازی با استفاده از دستگاههای تراش مدل:
در این روش ابتدا نمونه اولیه با استفاده از رایانه طراحی میشود و سپس دستگاه بر اساس طرح موجود شروع به تراشیدن قطعه که اصولاً از جنس موم سخت یا برنج است مینماید. این سیستم در مقایسه با روش سنتی از مزیتهای زیادی برخوردار است که میتوان به برخی از آنها اشاره کرد:
• امکان اصلاح طرح قبل از انجام مراحل عملی کار، به سادگی انجام پذیراست.
• طراحی با استفاده از نرم افزارهای رایانهای بسیار ساده گردیده است.
• دقت در ساخت نمونه اولیه، نسبتاً بهبود یافته است.
• زمان بسیار کمتری برای انجام کار مورد نیاز است.
مدل سازی با استفاده از دستگاه های پرینت سه بعدی:
برای مدل سازی در این صنعت اغلب از پرینترهای سه بعدی DLP استفاده میشود. ماده به کار رفته در این نوع از پرینترها پلیمرهای مایعی هستند که بر اثر تابیده شدن نور با انجام یک سری واکنشهای شیمیایی از حالت مایع به حالت جامد تغییر حالت میدهند. به این ترتیب لایههای مدل یکی پس از دیگری بر روی هم پخت شده و در نهایت مدل جواهر با کیفیت و صافی سطح بالایی به دست میآید.
این دستگاهها در مقایسه با دستگاههای تراش مدل از مزیتهای زیر برخوردارند:
1- دقت دستگاهها به دلیل ایجاد مدل با ساختار لایهای بسیار بالاتر است.
2- ایجاد طرحهای پیچیده سادهتر است.
مرحله دوم: ساخت قالب ریخته گری
قالبهای ریخته گری برای تولید یک نسخه درست مانند مدل شما به کار میرود که این قالب ها به دو روش ساخته میشوند:
1) ساخت قالب لاستیکی و یا سیلیکنی از روی مدلهای مومی یا غیر فلزی:
در این روش، مدل در داخل یک قاب قرار گرفته و سپس قاب با یک سری از مواد شیمیایی از ترکیبات سیلیکنی مایع پر میشود. پس از مدتی، مواد شیمیایی به صورت جامد در میآیند که این مواد دارای خواص لاستیکی میباشند.
2) ساخت قالب لاستیکی به روش پخت لاستیک:
در این روش از یک سری لاستیکهای ویژه که به صورت ورقهای و یا خمیری در بازار موجود میباشند، استفاده میگردد. به این صورت که جسم فلزی و یا هر نوع جنس که تحمل دمای 400 تا 450 درجه سانتی گراد را داشته باشد در میان لایه های لاستیکی قرار داده میشود و سپس با توجه به اندازه قطعه کار و نوع لاستیکی که در زیر پرسهای مخصوص پخت لاستیک قرار میگیرد گرما از دو سطح بالایی و پایینی به لاستیک رسیده و لایههای لاستیکی به هم میچسبند.
بعد از طی یکی از روشهای فوق، یک قالب لاستیکی اطراف مدل شما را فرا گرفته است که با یک تیغ جراحی مخصوص، قالب لاستیکی بریده شده و مدل از میان آن خارج میگردد و یک فضای خالی جهت تزریق موم در مرحله بعد فراهم میگردد.
مرحله سوم: تزریق موم
در این مرحله، موم به وسیله دستگاه تزریق، درون قالبهای لاستیکی و یا سیلیکنی که در مرحله قبل تهیه شدهاند تزریق میگردد و فضای خالی درون قالب بدین ترتیب، از موم پر میشود و یک کپی مومی از مدل شما تهیه میگردد. در این مرحله به تعدادی که از مدل میخواهیم بسازیم باید کپی مومی تهیه کنیم.
مرحله چهارم: شاخه کردن
مدلهای تهیه شده در مرحله قبل را به وسیله یک هویه به یک مفتول مومی میچسبانیم تا به صورت یک درختچه درآید و سپس انتهای درختچه را در کفی لاستیکی مخصوص سیلندر ریخته گری قرار میدهیم. یک درختچه مومی میتواند شامل یک و یا حتی صدها مورد از مدل های مومی باشد. نکته مهم این است که زاویه دنبالکهای مدل ها با محور اصلی (مفتول مومی) باید به صورت تند باشد. لازم به ذکر است که برای انجام عملیات ریخته گری در مراحل بعد، میبایست حدود 14 برابر وزن شاخه موم، طلای عیار 18 (750) را ذوب و تهیه کرد.
مرحله پنجم: گچ گیری سیلندر ریخته گری
زمانی که مرحله شاخه کردن موم ها تمام شد، شاخه مومی را در یک سیلندر فلزی ریخته گری قرار داده و آن را با گچ مخصوص ریخته گری به روشی که در ادامه بیان میشود پر می کنیم تا شاخه را پوشش دهد. زمانی که گچ خشک شد، یک قالب نسوز و خشک برای استفاده در کورههای ریخته گری فراهم است. شاخه مومی به نحوی که در تصویر مشخص است بر روی کفی لاستیکی سیلندر سوار میگردد.
سیلندر ریخته گری در حالتهای با فلانج و بدون فلانج به کار میرود و از جنس فولاد ساخته میشود. بعد از اینکه درختچه موم در داخل سیلندر قرار گرفت، با استفاده از نوارچسبهای پهن، آب بندی شده و سیلندر آماده گچ گیری است. برای گچ گیری سیلندر از ماشین میکسر گچ استفاده میشود. در این ماشین آب و گچ در محیطی کاملاً عاری از هوا با هم مخلوط میشوند و در داخل سیلندر تزریق میگردد. دستگاه مجهز به سیستم ارتعاشی (ویبره) است تا گچ تزریق شده در سیلندر را کاملاً هواگیری کند. این عمل از هر گونه خلل و فرج در سطح قطعات در مرحله ریخته گری جلوگیری میکند. میزان گچ مورد نیاز برای گچ گیری یک سیلندر به قطر 100 میلی متر و به ازای هر یک سانت، تقریباً برابر 100 گرم میباشد.
پس از اتمام مرحله گچ گیری سیلندر، آن را در یک محیط خشک و بدون تابش نور مستقیم خورشید قرار میدهیم تا گچ خشک گردد. این مدت حدوداً بین 3 تا 5 ساعت، بسته به حجم سیلندر به طول میانجامد.
مرحله ششم: موم زدایی و پخت سیلندر
بعد از این که گچ به طور کامل خشک گردید، سیلندر ریخته گری را در موم گیر بخار قرار میدهیم. با استفاده از گرمای غیر مستقیم بخار، سیلندر، گرم شده تا موم داخل سیلندر که دمای ذوب پایینی دارد آب شده و از داخل گچ خارج گردد. بعد از انجام این مرحله که حدوداً 2 تا 3 ساعت به طول میانجامد سیلندر آماده برای پخت میگردد.
در پایان این مرحله، سیلندرهای گچی وارد یک کوره پخت میگردند تا پس از طی یک دوره زمانی 8 الی 12 ساعتی، یک قالب گچی آماده برای تزریق فلز در مرحله ریخته گری فراهم شود.
مرحله هفتم: ریخته گری
با قراردادن سیلندرها در یک سانتریفیوژ یا ماشین ریخته گری در شرایط خلا، مرحله ریخته گری آغاز میگردد. در این مرحله، فلز طلا یا آلیاژهای دیگر استفاده شده در داخل بوته ماشین، ذوب میگردند و به داخل قالب گچی تزریق میگردند.
از انواع روشهای ریخته گری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- روش سانتریفیوژ (گریز از مرکز):
در این روش، طلا در یک مخزن افقی با استفاده از سری گاز یا هوا ذوب میگردد. سیلندر ریخته گری، پشت بوته ذوب قرار داده شده و درب دستگاه بسته می شود. کلید Start (شروع) باعث چرخش شدید سیلندر میگردد و با استفاده از نیروی گریز از مرکز فلز به داخل سیلندر تزریق میشود.
این روش از ابتدایی ترین و کارآترین روشهای ریخته گری در گذشته بوده است و هم اکنون نیز استفاده از آن در بسیاری از کارگاه های سنّتی متداول است.
از مشکلات مهم این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– عدم ایمنی در کار
– عدم وجود هر گونه کنترل، جهت نظم بخشیدن به برنامه کاری برای دستیابی به نتیجه مطلوب
– امکان اکسید شدن طلا و هدر رفتن آن به دلیل انجام ذوب به صورت باز
– عدم تزریق مطلوب به داخل سیلندر در اکثر موارد
2- روش وکیوم (شرایط خلا):
این روش که اندکی جدیدتر از روش سانتریفیوژ میباشد از ایمنی بیشتری برخوردار است. سیلندر ریخته گری روی دهانه یک مخزن بسته قرار میگیرد و در آنجا محکم میشود. مخزن مجهز به یک سیستم وکیوم (مکش) است. کاربر طلا را در کوره های سنّتی ذوب کرده و سپس با استفاده از انبر، آن را به صورت دستی در سیلندر ریخته گری میریزد و در حالی که همزمان مکش را استارت میکند، طلا از پایین مکیده شده و به داخل سیلندر تزریق میگردد.
این روش نیز دارای مشکلاتی از قبیل موارد زیر است:
– عدم ایمنی در کار
– عدم کنترل بر روی سیستم مکش، باعث میشود تا در برخی موارد به دلیل فشار زیاد، طلا از کف سیلندر خارج شده (اصطلاحاً سیلندر بترکد) یا در برخی موارد به دلیل فشار کم سیلندر به خوبی تزریق نشود.
– به دلیل انجام ذوب به صورت باز، امکان اکسید شدن طلا و هدر رفتن آن وجود دارد.
– انجام این کار نیاز به تجربه فراوان دارد و به سادگی انجام پذیر نیست.
3- ریخته گری با استفاده از ماشینهای القایی با سیستم حفاظت شده:
در این روش، سیلندر در داخل ماشین قرار گرفته و به صورت اتوماتیک در قسمت زیرین بوته جای میگیرد. طلای جامد را درون بوته ماشین قرار میدهند و سپس درب آن را میبندند. ماشین در مدت 5 الی 7 دقیقه به دمای مطلوب میرسد و طلا را ذوب مینماید. در این ماشین از گاز حفاظتی آرگون قبل از انجام عملیات تزریق فلز به داخل سیلندر استفاده میشود تا مسیرهای داخل سیلندر روان شده و آماده پذیرش فلز (طلا) شوند. بعد از انجام عملیات گفته شده، گاز آرگون توسط ماشین مکش شده و همزمان عملیات تزریق فلز به داخل سیلندر در شرایط خلا انجام میشود.
پس از پایان عملیات ریخته گری که ممکن است به یکی از روش های فوق انجام شود، سیلندر را از داخل ماشین خارج میکنیم تا طلا اندکی خنک شده و از حالت مایع به صورت جامد درآید. این مدت، بسته به اندازه مدلهای ریخته گری شده بین 5 تا 15 دقیقه میباشد. بعد از آن، آن را داخل یک ظرف آب قرار میدهیم و شستشو میدهیم تا قالب گچی شکسته شود و نتیجه عملیات ریخته گری که یک شاخه درختی است ظاهر شود. سپس برای شستشوی کامل قطعه از ماشین گچ شور Water Jet استفاده می کنیم. در این ماشین، با استفاده از فشار زیاد آب، گچ های باقی مانده بر روی سطح قطعات ریخته گری، شسته میشود.
مرحله هشتم: برش شاخههای ریخته گر
زمانی که درختچه ها از مرحله ریخته گری خارج شد، لازم است با ابزار برش، شاخه های ریخته گری را جدا کرد. از قیچی بادی مخصوص نیز می توان استفاده نمود که سرعت و دقت برش را بالا برده و نیاز به نیروی انسانی کمتری دارد. پس از بریدن شاخه های ریختهگری، شاخک های کوچک اضافی که هنوز به قطعه وجود دارند با ابزارها و روش های متفاوتی ساییده میشوند.
مرحله نهم: شستشو
در این مرحله از ماشین شوینده التراسونیک برای تمیز کردن قطعه از براده های مرحله سایش و ذرات ریز گچ که در حفره های کوچک قطعه کاری باقی ماننده اند استفاده می گردد. استفاده ویژه این ماشین در مورد چربی گیری و تمیز کردن قطعه، قبل از انجام آبکاری میباشد.
این ماشین با استفاده از سیستم مافوق صوت، امواجی قوی در محیط مرطوب ماشین ایجاد می کند که منجر به پاک شدن قطعه کاری از آلودگیهای میکروسکوپی می گردد و در نتیجه قطعه پس از خروج از این ماشین دارای درخشندگی خاصی میشود.
مرحله دهم: پرداخت و جلا
عملیات پرداخت، در ماشین آلات مخصوص پرداخت قطعات ریخته گری، همراه با موادی همچون قطعات سرامیکی، آب، خرده چوب نرم و … انجام می شود تا مواد اضافی موجود بر سطح قطعه مانند ذرات گچی بجا مانده از عملیات ریخته گری و نیز لکه های باقی مانده بر روی فلز پاک شود.
مرحله یازدهم: آبکاری
در این مرحله با استفاده از سیستم الکترولیت، لایه بسیار ظریفی از فلزات گرانبها مانند رادیوم، روتونیم و … روی زیورآلات نشانده میشود که باعث ایجاد برق و جلای ویژهای بر روی سطح کار میشود.
مرحله پایانی
برای تمیز کردن نهایی بعد از اتمام مرحله پرداخت و شستشو، از ماشین بخار شور استفاده میشود که بهترین نتیجه را برای کارهای دارای سنگ های جواهر از قبیل الماس، زمرد، یاقوت و … می دهد. هم چنین قبل و بعد از انجام آبکاری رادیوم برای حذف اکسیدهای فلز و پرداخت آن از ماشین بخار شور استفاده میگردد. این، موثرترین روش و زمانی کوتاه برای دست یافتن به بهترین آبکاری(رادیوم) است.
از ماشین بخار برای تجدید و جلا دادن طلا و جواهر که در معرض نمایش قرار داده شده است نیز استفاده میگردد. این عمل در عرض چند ثانیه و با قرار دادن قطعه طلا در زیر دهانه بخار ماشین صورت میگیرد که باعث تمیز و درخشان شدن آن میگردد.