برنامهی «در مسیر توسعه» در رادیو استانی چهارمحال و بختیاری تولید میشود. این برنامهی در مورد توسعهی پایدار است. و در این چند قسمت به بحث آب و انتقال آب از دیدگاه زیست محیطی میپردازد. به خصوص طرح انتقال آب بهشت آباد از سرچشمههای کارون در چهارمحال و بختیاری.
ایمان میرزائی
نکته ی دیگه که البته در این فایل صوتی گفته نشده بود تا اینجای کار بحث مافیای آب است. همانها که نان خود را از مصرف آب به دست می آورند و نه کاهش مصرف چون در کاهش و کنترل مصرف نمیتوانند میلیاردها تومان پروژه سدسازی و شبکه های انتقال آب و تونل انتقال آب بگیرند. پول در این کارهاست. بنابراین در رسانه های خود بر انتقال آب تبلیغ و پروپاگاندا می کنند و حتی گاهی دبی خروج آب از سد را به حدی افزایش میدهند که تمام آب در مدتی کوتاه تخلیه میشود تا بر این اساس بتوانند تبلیغات کمبود آب خود را در بوق و کرنا کنند و مردم را ناراضی کنند و پروژه های انتقال آب را راهکار معرفی کنند. تا اقتصاد نامبارکشان را بگردانند اما به هزینه ی نارضایتی دائمی مردم و نابودی محیط زیست در مبدا انتقال آب و مقصد.
ایمان میرزائی
یک نکته دیگر که در این برنامه پخش شده این هست که صنایع آب بری که در اصفهان ساخته شده اند مثلا ذوب آهن اصفهان ۴۱ میلیون متر مکعب در سال مصرف آب دارد و مبارکه ۵۱ میلیون متر مکعب آب مصرف می کند و دیگر کارگاه ها در اصفهان ۳۵۰ میلیون متر مکعب آب می خورند و داشتن چنین صنایعی آن هم در منطقه ای که برای توسعه ی صنایع آب بر اساسا ساخته نشده است یک رویکرد به شدت غیر راهبردی است. حتی در یک گزارش سازمان بازرسی کل کشور در سال ۹۰ به این نتیجه رسیده بود که راه کار مناسب تر به جای انتقال آب از سرشاخه های کارون و ایجاد مشکلات وسیع زیست محیطی و نابودی طبیعت «اصلاح روش مصرف فعلی است» و صرفه جویی در آب و مدیریت پسماند چه در صنعت و چه در کشاورزی است نه تزریق منابع جدید آبی و استفاده ی بی رویه از منابع جدید.
ایمان میرزائی
ممنونم از نظرات دوستان گرامی. من هم طبق آنچه تا به حال مطالعه کردهام و از متخصصان شنیدهام، ایران به طور کلی به دلیل اینکه در بخش خشک و نیمه خشک از کره ی زمین قرار گرفته است و در کل در اقتصاد کشاورزی محصولات آب بر مزیت نسبی ندارد بنابراین به جای تمرکز بر توسعه ی کشاورزی محصولات آب بر و ایجاد شغل در کشاورزی در بخش بزرگی از ایران مخصوصا فلات مرکزی که میزان تبخیر بالا، و بارش بسیار کمتر از باقی ایران است بر روی امنیت غذایی تمرکز کند (یعنی دسترسی همه مردم در تمام اوقات به غذای کافی برای داشتن یک زندگی سالم). نکتهی دیگه که الان یادمه اینه که بخش شرقی استان اصفهان بهره وری کشاورزی فقط ۲۰٪ است یا در بهترین حالت ۳۵٪ و تبخیر ۳۰۰۰ میلیمتر در سال است. بنابراین اینکه آن بخش از جغرافیا را برای کشاورزی انتخاب کنند یک انتخاب به شدت غیراستراتژیک است و برای ایجاد شغل برای مردم آن منطقه دولت باید کار دیگری بکند (غیر از کشاورزی) یا آنکه حداقل الگوی مصرف کشت را اصلاح کند یا به روش گلخانه داری تغییر روش بدهند تا بهره وری در کشاورزی بالا برود. با تشکر فراوان.
BRAND_USER
ببینید مشکلات آب از نیاکان مان تا الان بوده وقتی به آن ها نگاه می کنیم می بینیم با راهکار های جالب آب تهیه می کردند مثل قنات ها و..... الان هم مشکل ما در توضیع آب هست چرا که ما می توانیم با روش های نوین آبیاری آب مصرفی را کاهش بدهیم و همچنین می توانیم محصولاتی همچون گوجه هندونه و محصولات اینچنین را وارد کنیم ولی نباید سبد اصلی غذای مردم را وارد کرد به روایتی قدرتی که گندم دارد بمب هسته ای در دنیا ندارد و الان در هلند کشاورزی چهره ی صنعتی به خود گرفته ما هم باید با سیاست گذاری های هوشمند اول طرز فکر مردم را راجع به کشاورزی عوض کنیم مثلا وقتی شما به هالیوود نگاه می کنید آرزو می کنید در آن مزرعه باشید ولی کشاورزی در ایران چهره زننده ای به خود گرفته که کاملا اشتباه هست ما علاوه بر تولید داخلی باید صادرات گندم داشته باشیم و محصولاتی که آب مجازی زیاد دارند را وارد کنیم
BRAND_USER
سلام خسته نباشید با کمال احترام به کارشناسی که در این برنامه فرمود باید گندم کاشته نشود تا بتوان آب ذخیره کرد باید بگوئیم که این کار یک سیاست اشتباه راهبردی است که در بحث امنیت غذایی مربوط میشود برای مثال کنجاله:؛ وقتی آمریکا جلوی ورود کنجاله را به ایران گرفت تمامی مشاغل حوزه ی پرورش مرغان مختلف تا مرز سقوط رفتند که خود آن ها از آن به عنوان کودتای مرغ یاد می کنند پس کسی که این کار را کرده راحت می تواند جلوی واردات گندم در صورت نیاز را بگیرد .
تمامی حقوق این وبسایت متعلق به شنوتو است