توضیحات
پادکست : رادیو عصر پرداخت
مدیرمسوول: عبداله افتاده
مجری : شکیبا بهری
مهمانان: محمدرضا مانییکتا، معاون اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی و محمدجواد صمدیراد، قائممقام مدیرعامل شرکت ققنوس
موسیقی : معین صالحی
اسپانسر : شرکت توسعه خدمات الکترونیکی آدونیس
پول دیجیتال بانک مرکزی (CBDC)، شکل مجازی پول رسمی هر کشور است. CBDC، متمرکز است و نهادهای پولی هر کشور آن را صادر و برایش قانونگذاری میکنند.
در سیستم مالی سنتی، فناوری پشتسر پول درگردش با سرعت تغییرات در دنیا همنواخت نبوده است. هرچند فرستادن پول از جایی به جای دیگر، صرفا فرستادن چند بیت است، فرایندش از آنچه بهنظر میرسد، پرهزینهتر و زمانبرتر است.
دولتهای زیادی در حال خلق گونه جدیدی از پول دیجیتال هستند. بزرگترین فایده این کار افزایش بهرهوری سیستمهای پرداخت و کاهش هزینهها برای تمام کسانی است که درگیر این قضیه هستند. در این رابطه CBCD را میتوان بهعنوان پول فیاتی (شاید مشابه انواع پول رسمی) دانست که با استفاده از رکوردهای الکترونیکی یا توکنهای دیجیتالی ساخته میشود و از فناوری بلاکچین بهره میبرد.
در همین زمینه، هفته پیش، خبری منتشر شد مبنی بر اینکه بانک مرکزی کشور ما نیز خود را برای انتشار پول دیجیتال آماده میکند، این در حالی است که در سالهای آینده، احتمال دارد کشورهای زیادی این فناوری را به خدمت بگیرند. اکنون این پرسشها مطرح میشود: اساس کار پولهای ملی دیجیتالی چیست؟ آیا بانکهای ما باید نگران این باشند که در آینده نزدیک به واسطه این فناوری، بانک مرکزی خود میتواند رقیبی برای آنها در جذب منابع باشد یا خیر؟
از این رو، در این میزگرد آنلاین از سلسله نشستهای تخصصی بانکداری و اقتصاد دیجیتال، با موضوع «بایدها و نبایدهای پول دیجیتال بانک مرکزی» که با حضور محمدرضا مانییکتا، معاون اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی و محمدجواد صمدیراد، قائممقام مدیرعامل شرکت ققنوس برگزار شد، مدل ارایهشده به شورای پول اعتبار و نیازمندیهای پول دیجیتال از ابعاد قانونی، کسبوکاری و فنی، موردبحث و تبادلنظر قرار گرفت. ماحصل این گفتوگو، پیشروی شماست.