توضیحات
رادیو اینترنتی عصر پرداخت
براساس آمار اعلامشده از سوی انجمن کسبوکارهای فینتک، درحالحاضر، 63 درصد تراکنشهای خرید پایانههای فروشگاهی زیر 25هزار تومان، 87درصد زیر 100هزار تومان و 92درصد زیر 200هزار تومان است و چنین ارقامی در رده تراکنشهای خرد دستهبندی میشوند. همچنین کارمزد تمامی تراکنشهایی که بر بستر شاپرک انجام میشود (پرداختهای حضوری و غیرحضوری از طریق دستگاههای پوز و درگاههای پرداخت اینترنتی) بر عهده بانکهاست و به این ترتیب، تراکنشهای خرد، بار مالی زیادی را بر این نهادها تحمیل میکنند و جدا کردن این تراکنشها در قالب کیف الکترونیکي پول میتواند مزیت بزرگی برای شبکه بانکی کشور ایجاد کند. فعالان این عرصه معتقدند با نظام فعلی کارمزد که از ذينفعان اصلی این خدمات یعنی خریدار و پذیرنده هیچ هزینهای دریافت نمیشود و تمام کارمزد بر عهده بانکهاست، انگیزهای برای خلق و استفاده از سرویسهای پرداخت جدید ایجاد نمیشود.
بهرغم اینکه برای سالها بانک مرکزی جلوی توسعه کیف الکترونیکي پول را گرفته بود، در شهریورماه سال گذشته، شورای پول و اعتبار، طی بخشنامهای، اجازه اجرای طرح کیف الکترونیکي پول را به بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی داد. با وجود آنکه مصوبه ابلاغ شده توسط بانک مرکزی ذاتا از جهت به رسمیت شناختن هویت کیف الکترونیکي پول، بهعنوان یک ابزار پرداخت ارزشمند بهحساب میآید، اما کمک چندانی به بهبود تجاریسازی این مدل نمیکند و تنها در صورتی که در نظام کارمزد تعیینشده برای کیف پول الکترونیکی تجدیدنظر شود، این سرویس میتواند موفقیتآمیز باشد. شرکتهای ارايهدهنده سرویسهای پرداخت میگویند اعمال محدودیتهایی مانند احراز هویت سامانه شاهکار و اخذ هزینه به ازای صدور کیف الکترونیکيي پول که در بخشنامه جدید آورده شده نیز باعث کاهش نرخ تبدیل کاربران آنها میشود.
اینکه بیش از یک دهه نظام بانکی و متخصصان صحبت از مزایای کیف الکترونیکي پول و در بسیاری مواقع، بانک مرکزی را سرزنش میکردند که چرا در این حوزه اقدام نمیکند، حال پس از 9 ماه از ابلاغ این آییننامه به نظر میرسد بانکهایی که صدایشان گوش فلک را کر کرده بود که زیر فشار نظام کارمزدی اشتباه، در حال فروپاشی در حوزه فناوری هستند و اینکه چرا اکنون اقدامی در جهت راهاندازی این سرویس نمیکنند، موضوعی قابل تامل است.
از اینرو، در این میزگرد آنلاین از سلسله نشستهای تخصصی بانکداری و اقتصاد دیجیتال که با عنوان «بررسی دلایل موفق نشدن پروژه کیف الکترونیکي پول» با حضور حمید توفیقی مدیرعامل گروه دادهورزی پارسیان، محمدعلی بخشیزاده قائممقام هلدینگ فناوری اطلاعات بانک صادرات و سیدرضا جوکار نراقی مدیرعامل شرکت همراه کسبوکارهای هوشمند برگزار شد، دلایل عدم موفقیت در راهاندازی کیف الکترونیکي پول، مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت.
مشروح این گفتوگو، پیشروی شماست.
حامی این میزگرد، شرکت بهپرداخت ملت است.