توضیحات
یارانه ۱۱۲ هزار میلیاردی دولت در جیب دلالان و قاچاقچیان
بومیسازی ۴۰ درصد از تولیدات لوازم خانگی
چرخ تولید در پاییز سرعت گرفت
تورم مانع کاهش قیمت لوازم خانگی است
*********************************************
در ادامه به مشروح اخبار میپردازیم:
یارانه ۱۱۲ هزار میلیاردی دولت در جیب دلالان و قاچاقچیان
قیمت گذاری دستوری فولاد مدتهاست که به محل بحث میان اقتصاددانان و فعالان بازار تبدیل شده است. عدهای با اشاره به این نوع قیمتگذاری، آن را یارانهای برای تولید میدانند و گروهی دیگر با تأکید بر شکاف موجود بین قیمت فولاد در بورس کالای ایران و بازارهای داخلی و بینالمللی، این امر را عاملی برای ایجاد رانت، دلالی و قاچاق معرفی میکنند. اما قیمت گذاری دستوری فولاد چگونه موجبات قاچاق آن را فراهم میسازد؟ سالانه حدود ۱۵ میلیون تُن مازاد تولید فولاد صورت میگیرد که در این صورت فولادگران چارهای جز عرضه آن به بازارهای بینالمللی ندارند. اما الزام آنها برای عرضه این کالاها در بورس کالا، افراد دیگری را از صادرات فولاد یا به عبارت بهتر قاچاق آن منتفع میسازد. چراکه قیمت پیشنهادی وزارت صمت برای بیلت با تخفیف ۳۰ درصدی، ۴۲۳ دلار تخمین زده میشود. در حالی که قیمت این فلز در بازارهای بینالمللی به بیش از ۶۰۵ دلار رسیده است.
قیمت پیشنهادی وزیر صمت برای بیلت حتی از آهن قراضه که در بازارهای جهانی ۴۸۱ دلار ارزش دارد، ۵۸ دلار پایینتر است. ارزش میلگرد نیز در این بازارها به ۶۷۰ دلار رسیده، در شرایطی که در ایران این فلز پایینتر از ارزش واقعی خود معامله میشود. حال اگر میانگین شکاف قیمت فولاد در بازارهای داخلی و بینالمللی را در خوشبینانهترین حالت ۱۵۰ دلار در نظر بگیریم، حل معمای رانت فولاد ساده میشود.
کافی است ۱۵ میلیون تن مازاد تولید را در عدد شکاف قیمت که همان ۱۵۰ دلار است ضرب کنیم؛ نتیجۀ آن نشان میدهد که با این پیشنهاد وزارت صمت سالانه دو میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار، معادل ۵۶ هزار میلیارد دلار، رانت بین ۴۰ تا ۵۰ نفر تقسیم میشود؛ متأسفانه در بازار داخلی هم همین میزان رانت وجود دارد؛ بدین معنا که سالانه ۱۱۲ هزار میلیارد تومان یارانه بین قاچاقچیان و دلالان توزیع میشود.
********************************************************
بومیسازی ۴۰ درصد از تولیدات لوازم خانگی
علیرضا رزم حسینی در حاشیه راه اندازی خط تولید رباتیک یخچال فریزر گروه پاکشوما در یکی از کارخانههای تولید لوازم خانگی با اشاره به محدودیتهای واردات لوازم خانگی ناشی از تحریمهای آمریکا گفت: تحریم باعث شد میزان تولید لوازم خانگی ۴۸ درصد نسبت به سال قبل در ۹ ماهه پارسال رشد داشته باشد.
وی با اشاره به رشد ۲ برابری تولید در برخی محصولات لوازم خانگی گفت: در این مدت با استفاده از دانش داخلی به طور میانگین ۴۰ درصد از قطعات مورد نیاز در تولید لوازم خانگی داخلی شده است.
*********************************
چرخ تولید در پاییز سرعت گرفت
بررسی آمارهای تولید تا پایان پاییز امسال نشاندهنده افزایش حجم تولید لوازم خانگی نسبت به مدت مشابه سال پیش است. تولید ماشین لباسشویی بیش از ۵۹ درصد، تولید تلویزیون بیش از ۵۷ درصد و تولید یخچال و فریزر نیز بیش از ۲۸ درصد رشد داشته است.
*************************************************************
تورم مانع کاهش قیمت لوازم خانگی است
رئیس اتحادیه لوازم خانگی گفت: با وجود افت قیمت ارز، تورم مانع کاهش قیمت تولیدات لوازم خانگی است. اکبر پازوکی درباره وضعیت بازار لوازم خانگی، گفت: مردم قدرت خرید ندارند و به همین دلیل بازار لوازم خانگی راکد است. رئیس اتحادیه لوازم خانگی تهران افزود: کالا به وفور در بازار موجود است اما قیمت تمام شده بالا است و این قیمت ها نیز ناشی از قیمت بالای مواد اولیه تولید است.