توضیحات
انجمن حسابداران خبره ایران از زمان تاسیس (2 اسفند 1351) تا اوایل دههی 1380، قریب به سه دهه، تنها انجمن تخصصی حسابداران و حسابداری در ایران بود. از این رو، در غیاب انجمنهای حرفهای، دانشگاهی، و صنفی که عمدتاً در یک دههی اخیر راهاندازی شدهاند، اساساً نیازی به تعیین دقیق حد و مرزهای آن در چارچوب یکی از سه قالب اصلی "حرفهای"، "دانشگاهی"، یا "صنفی" احساس نمیشد. به همین دلیل، طی سه دههی نخست فعالیت انجمن علیالظاهر هر کسی از ظن خود یار انجمن شده است؛ و گروهی آن را دانشگاهی، گروهی آن را صنفی، و گروهی آن را حرفهای پنداشتهاند. با این پیشزمینه، پرسش اساسی که نوشتهی پیش رو در صدد استدلال پاسخگویی آن است، این پرسش معرفتشناسانه است که: ماهیت واقعی انجمن حسابداران خبرهی ایران چیست؟ (دانشگاهی؟ صنفی؟ یا حرفهای؟)
البته شاید از دید گروهی از خوانندگان پرداختن به این پرسش اساساً بدیهی و بیهوده به نظر رسد. ولی برخورد با نوشتههایی که در یک سال اخیر به قلم بعضی از بزرگان انجمن به رشتهی تحریر درآمدند و هر یک از این گرانمایگان ماهیتی متفاوت برای انجمن قائل بودند ضرورت پرداختن به این موضوع را حداقل بر نگارنده مسلّم کرد.
در این نوشته، ابتدا مروری گذار به تاریخ ورود حرفه و دانش حسابداری به ایران و تلاشهای انجام شده برای انجمنگردانی در زمینهی تخصصی حسابداری در نیم قرن گذشته خواهد شد. سپس، ویژگیهای اصلی انجمنهای حرفهای، دانشگاهی، و صنفی حسابداری فهرست خواهد شد و نمونههای هر یک از این انواع انجمنها در گسترهی جهانی و در ایران ذکر خواهند شد. و در پایان، با تمرکز بر پیشینهی راهاندازی انجمن حسابداران خبرهی ایران، ویژگیهای مشترک بنیانگذاران آن، ماموریتها و اقدامات انجامشده توسط انجمن در چهار دههی گذشته، و سرانجام، مرور مفاد مختلف اساسنامهی انجمن استدلال میشود که انجمن حسابداران خبرهی ایران از آغاز بنیانگذاری تا کنون همواره در هیات و چارچوب یک انجمن حرفهای (نه دانشگاهی و نه صنفی) فعالیت کرده است.